Imbir, imbir, imbir ,imbir..tak śpiewały dziewczyny w reklamie pewnego napoju. Ja nucę to od rana, ponieważ przeziębienie nie odpuszcza i już po raz drugi usiłuje pokonać mój system odpornościowy. Chorobie mówię kategoryczne NIE, dlatego wspomniany imbir stanowi dla mnie ratunek.
Skąd ta bylina o charakterystycznych kłączach się wzięła na naszych stołach? Pewności nie mamy. Wiemy, że to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Podobno przywędrowała do nas z Azji, a znana już jest od ponad 3 tys. lat. Chińscy lekarze i specjaliści od Ajuwerdy uważają, że jest to jedna z najzdrowszych przypraw świata.Współcześnie używają jej nie tylko mieszkańcy Europy, ale również bardziej egzotycznych miejsc jak Indonezja, Malezja, Brazylia czy Australia. Imbir jest kuzynem kurkumy i kardamonu. Dzięki niemu nadajemy potrawą ostrego, lekko cytrynowego smaku. Imbir towarzyszy nam nie tylko w kuchni w sezonie jesienno-zimowym, ale jest doskonałym składnikiem, wykorzystywanym w kosmetyce oraz ziołolecznictwie i medycynie naturalnej.
Szczęśliwie można go kupić prawie w każdym sklepie czy na bazarze, szczególnie w okresie jesienno zimowym. Najczęściej mamy do czynienia z imbirem w korzeniu. Pamiętajmy jednak, że można kupić go także w wersji sproszkowaniej, kandyzowanej i nawet marynowanej (różowe płatki serwowane razem z sushi). Jako olejek dodawany jest do kosmetyków, szczególnie tych wyszczuplających (pobudza krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem). Możemy spotkać go również jako składnik perfum oraz element wzmacniający (obok pieprzu) „męski zapach” w kosmetykach dedykowanych dla panów.
Imbir wpływa na:
- Zmniejszenie dolegliwości czy nawet wyeliminowanie dolegliwości związanych z chorobą lokomocyjną
- Łagodzenie bólów mięśniowych, miesiączkowych czy migrenowych
- Zmniejszenie objawów przeziębienia i osłabienia organizmu z tym związanego. Oleje
zawarte w imbirze (tzw. geraniole)posiadają właściwości antybakteryjne i przeciw gorączkowe. Ostatnie badania mówią również o tym, że geraniole mogą mieć wpływ na zwalczanie nowotworów.
- Oczyszczanie nerek przez swoje moczopędne działanie
- Szeroko rozumiane dolegliwości żołądkowe (niestrawność, gazy, kolki, wzdęcia)
- Infekcje jelitowo-żołądkowe
- Obniżenie poziomu cholesterolu oraz zmniejsza zlepianie płytek krwi
- Ochronę żołądka po kuracjach lekami
- Niewydolność trzustki
- Niedobór kwasu solnego w soku żołądkowym
- Zespół jelita drażliwego
- Poprawę koncentracji, ponieważ stymuluje ukrwienie mózgu
- Poprawia krążenie
- Higienę jamy ustnej
Zaopatrując się w imbir wybieraj zawsze kłącza, które są jędrne, mają jasną skórkę i pozbawione są plam. Najlepiej smakuje świeży pod różną postacią (można go zemleć, zetrzeć, poszatkować wg. preferencji – WAŻNE, żeby kroić go wzdłuż włókien). W kwestii obierania są różne szkoły, jedni preferują imbir ze skórką i tak go spożywają, a inni ( w tym ja) o obierają. Skórka na nim jest bardzo cienka, a obierając ją nożem zbyt dużo dobrego byśmy stracili, ja rekomenduję oskrobywanie imbiru łyżeczką lub ostrzem noża, wówczas ściągamy jedynie tyle ile trzeba. Imbir nie musi być przechowywany w lodówce Najbardziej intensywny smak ma środkowa część imbiru.
Imbirowa ciekawostka
Skuteczność imbiru w leczeniu choroby lokomocyjnej po raz pierwszy wskazali Mowrey Clayson
w roku 1982. Badanie zostało przeprowadzone w warunkach maksymalnie zbliżonych do naturalnych. Naukowcy dowiedli, że 1 gram imbiru, który podawany nieprzystosowanym do żeglugi po wzburzonych wodach kadetom marynarki wojskowej, pomagał znacznie zminimalizować skutki choroby morskiej tj. zimne poty i skłonność do wymiotów. (innej grupie w tych samych warunkach podawano placebo i nie wpłynęło to w żadnym stopniu na zmniejszenie dolegliwości kadetów). Mowrey i Clayson zwrócili uwagę, że przeciwdziałanie chorobie lokomocyjnej przez imbir może wynikać z lokalnego wpływu na układ pokarmowy niż na oddziaływanie na układ nerwowy. Mechanizm działania, polega na łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Imbir wpływa na częściowe ograniczenie nadmiernej motoryki żołądka, która przekłada się na tzw. chorobę lokomocyjną. Ogólna skuteczność imbiru w przypadku choroby lokomocyjnej nie została jeszcze potwierdzona ponieważ nie udowodniono jednoznacznie wpływu na ośrodkowy układ nerwowy.
… z imbirem w roli głównej:
Napój imbirowy – samo zdrowie
Szklanka letniej wody, sok z jednej cytryny, sok wyciśnięty z kawałka imbiru – ok.4 cm (zetrzyj imbir na tarce, a następnie wyciśnij sok), opcjonalnie dodaj pieprz cayenne. Napój mocno rozgrzewający, przyspieszający metabolizm, działa odchudzająco. Należy stosować go ostrożnie i z umiarem.
Migdały z miodem i imbirem
Na patelni rozpuść masło klarowane (2-3 łyżki), dodaj migdały (ok. 100g) oraz 3-4 cm startego na drobnych oczkach imbiru. Utrzymaj chwilę na delikatnym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy migdały zaczną się rumienić dodaj ok. 2 łyżki miodu, mieszaj dokładnie, aby migdały zostały oblepione słodko-ostrą glazurą. I już…Mmm pycha
Klasyczna, zdrowa, imbirowa
Potrzebny duży kubek, ulubiona herbata (czarna lub zielona), gorąca woda, sok z jednej cytryny, starty imbir oraz miód, dużo miodu J (pamiętajcie tylko, że nie dajemy go do wrzątku, ponieważ wtedy zabijamy wszystkie zdrowotne właściwości)…a co do miodu – podrzucam wpis o miodzie Manuka.
Smacznego-imbirowego.
PS. Choroba odpuściła dzięki bohaterowi dzisiejszego wpisu. Niedługo kilka porad,
Pozdrawiam
Marta