Cynamonowe Love

Sierpień za nami, a słońce przyjemnie otula świat. W tym roku nie jest to czas wielkich upałów. Jest przyjemnie,

złociście i trochę leniwie. Mimo takich właśnie okoliczności przyrody natchnęło mnie na post o cynamonie. Ta

przyprawa nie pachnie latem, zdecydowanie nie! Najczęściej jego zapach łączy się ze świętami

Bożego Narodzenia. Dziś skupmy się bardziej nie na zapachowych skojarzeniach, ale na

właściwościach zdrowotnych.

Cynamon znany jest w świecie od wieków. Pierwsze wzmianki na jego temat odnotowano już pięć

tysięcy lat temu. Wówczas przypisywano mu głównie właściwości lecznicze przy infekcjach oraz

stosowano go jako środek pomocny przy kłopotach z trawieniem. Współcześnie wachlarz korzyści

jest zdecydowanie większy. Czym jest cynamon? To nic innego jak sproszkowana lub wycięta kora

drzewa z rodziny wawrzynowatych, którą my spożywamy i upajamy się jaj przyjemnym i bardzo

charakterystycznym aromatem.

Warto zwrócić uwagę, że w sprzedaży dostępne są dwa rodzaje cynamonu: cejloński i tzw. Cassia.

Ten pierwszy jest zdecydowanie lepszy ponieważ ma łagodny, słodki smak i jasny kolor mlecznej czekolady. Można doszukać się w nim także lekko cytrusowej nuty. Ten drugi (Cassia) to gorzkawy, ostry i intensywny smak. Skąd wiadomo jaki cynamon jest w naszej kuchni? Bardzo łatwo to rozróżnić. Jeśli mamy cynamon sproszkowany to

koniecznie sprawdźmy jak oznaczone jest opakowanie. Cynamon cejloński zawsze ma w swojej

nazwie konkretne oznaczenie czyli „cynamon cejloński”, jeśli po prostu na opakowaniu widnieje napis

cynamon” to znaczy, że mamy do czynienia z Cessia. (Jest tańsza, łatwiej dostępna i częściej

spożywana). Jeśli masz cynamon w kawałku w tzw. lasce to różnica widoczna jest gołym okiem.

Cynamon cejloński składa się drobnych warstw (przypominających cygaro) które zwinięte są ściśle.

www.wikipedia.pl
www.wikipedia.pl

Jego kolor jest jaśniejszy, a mielenie jest łatwiejsze. Cessia mieli się trudniej (jest dużo twardsza). Ma intensywny zapach –często określa się ją jako cynamon wonny. Składa się z jednej warstwy.

Zobaczcie sami różnicę.

 

Analizując właściwości tej przyprawy jestem zaskoczona jak szerokie spektrum zastosowań ma ten aromatyczny proszek.

Oto niektóre z nich:

  •  Dodaje energii, sił witalnych, poprawia jasność umysłu i zdolności intelektualne (coś musi być na rzeczy, bo mój Syn, wielki amator cynamonu, ma niespożytą energię. Jest w ciągłym ruchu.
  •  Jest źródłem wapnia, żelaza i manganu
  • Wpływa na metabolizm, pobudza trawienie, przyspiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i tym samym pomaga oczyszczać organizm.
  • Wykazuje działanie przeciwbiegunkowe, pomaga przy nadkwaśności czy leczeniu chorób wywołanych przez drożdżaki
  • Jest sposobem na PMS (napięcie przed miesiączkowe). Zmniejsza napięcie oraz pomaga wyeliminować ciągoty do podjadanie słodkości. …koniecznie muszę to sprawdzić, bo ostatnio zbyt dużo lodów przewija się przez moją zamrażarkę
  • Systematyczne spożywanie pół łyżeczki dziennie może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a także może pomóc w uregulowaniu poziomu cukru we krwi.

Cynamon można spożywać w różnorodnej postaci. Najczęściej jest to dodatek do ciast, deserów,

herbaty, napojów na bazie mleka, koktajli warzywnych i owocowych, mięsa czy kawy. Oprócz

działania od wewnątrz, cynamon można spotkać również jako składnik kosmetyków. Dzięki niemu

poczujemy nie tylko błogi relaks, ale również poprawi się ukrwienie skóry. Cynamon w kosmetykach

ma działanie rozgrzewające.

Na koniec kwestia najważniejsza. Nie każdy może stosować cynamon w swojej kuchni. Powinni

uważać na niego Ci, którzy są na niego uczuleni, osoby z chorobą wrzodową, skłonnościami do

krwotoków oraz kobiety w ciąży (cynamon spożywany w nadmiarze może wywołać wcześniejszy

poród)eko mika

Ciekawe przepisy z wykorzystaniem cynamonu znajdziecie np. na blogu Kuchnia Marty

Cynamon cejloński nabyłam ostatnio w Ekomika24.pl  (jak większość moich eko-inspiracji)

Cynamonowego dnia!

One thought on “Cynamonowe Love

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge