W czym tkwi sekret miodu Manuka?

Od dłuższego czasu zastanawiałam się na czym polega fenomen miodu Manuka. Oczywiście wiedziałam, że jest to produkt z Nowej Zelandii i że jest zdrowy. Na tym jednak moja wiedza się kończyła. Jako amatorka miodów wszelakich i lokalna patriotka postanowiłam dowiedzieć się dlaczego ten szczególny rodzaj miodu jest taki wyjątkowy i czy nasze krajowe miody mają podobne właściwości.

Miód ten jest wytwarzany z krzewu pochodzącego z rodziny mirtowatych, który rośnie na  terenach Nowej Zelandii i Australii – nazywa się Manuka (stąd nazwa miodu) i  w okresie kwitnienia wygląda tak.

Krzew Manuka

Należy dodać, że Manuka rośnie na terenie całego kraju, ale to tereny północnej i południowej Nowej Zelandii są najlepsze pod względem jakości wytwarzanego miodu. Decydując się na zakup zwróć uwagę skąd pochodzi miód.

Wiodącym producentem jest firma Manuka Health New Zeland oraz firma Watson&Son  i to właśnie z produktami tych firm spotkamy się najczęściej na polskim rynku. Zwracam uwagę na takie aspekty z prostej przyczyny, bardzo często zdarza się, że ten rodzaj miodu jest podrabiany i sprzedawany w „atrakcyjnej/okazyjnej” cenie. Kupując taki produkt nie mamy pewności, że ma w sobie to na czym najbardziej nam zależy – MGO. (o tym za chwilę)

Warto wiedzieć, że od 2007 na terenie Nowej Zelandii prowadzono badania nad sposobem miarodajnego i jednolitego określenia jakości miodu Manuka i innych produktów pszczelich, w każdej wytworzonej partii. Międzynarodowa grupa naukowców i specjalistów z zakresu pszczelarstwa opracowała definicję, które rodzaje produktu można nazywać miodem Manuka (nazwa chroniona prawnie, jako dobro regionalne, podobnie jak nasz oscypek). Każdy produkt aspirujący do tej grupy  musi:manuka

  • pochodzić tylko i wyłącznie z krzewów Manuka
  • powstać w okresie kwitnienia Manuki
  • być wytworzony w Nowej Zelandii
  • mieć charakterystyczny smak (określany jako lekko gorzki – mineralny)
  • mieć wyczuwalny zapach, o nutach wilgotnej ziemi oraz wrzosu
  • obowiązkowo posiadać odpowiednio wysokie stężenie MGO -Methylglyoxalu

Można połamać na tej tajemniczej nazwie język, ale nie taki diabeł straszny – jak mówią. Methylglyoxal – MGO to składnik, który wyróżnia miody Manuka od wszystkich innych dostępnych na rynku. Może ujęłam to niezbyt precyzyjnie…Wszystkie miody mają go w składzie, ale ważne jest stężenie MGO … i tu tkwi różnica:

  • miody Europejskie (w tym nasze krajowe) mają stężenie pomiędzy 1-10g MGO/kg produktu
  • miody Manuka mają stężenie od min. 30-700 mg MGO /kg produktu

Czym wyższe stężenie MGO, tym lepsze działanie miodu na organizm. Składnik ten jest związkiem bakteriobójczym. Nie każde schorzenie wymaga najwyższego możliwego stężenia, dlatego producent ma w swojej ofercie miody o różnych stężeniach (i cenach). Warto pamiętać, że oryginalne miody mają następujący podział, (każda partia jest badana przed sprzedażą pod kątem stężenia MGO):

  • Manuka MGO 30+
  • Manuka MGO 100+
  • Manuka MGO 250+
  • Manuka MGO 400+
  • Manuka MGO 550+
  • Manuka MGO 600+
  • Manuka MGO 700+

Uwaga! Jak poprawnie interpretować oznaczenie – np. miód Manuka 30+ to znaczy, że w 1 kg miodu znajduje się min. 30 mg MGO (często zdarza się, że jest go więcej, ale na pewno nie mniej niż 30 mg)

Czas na analizę jego wad i zalet. Zacznijmy od mocnych stron, które przemawiają za ty, aby regularnie go spożywać:

  • ma naukowo udowodnione silne działanie bakteriobójdze (gronkowiec, helicobacter pylori, paciorkowiec, pałeczki jelitowe, pałeczki okrężnicy)manuka słoik
  • działanie przeciwwirusowe
  • działanie przeciwgrzybicze
  • zapobiega rozwojowi drobnoustrojów
  • poprawia odporność (w celu profilaktycznym wystarczy spożywać miód o niższym stężeniu MGO (100-250+) – chroni przed grypą czy przeziębieniem, w trakcie choroby rekomenduje się wyższe stężenia MGO (400+550+) – wspiera leczenie, łagodzi objawy, pomaga na ból gardła )
  • poprawia samopoczucie – efekt terapeutyczny
  • polecany przy leczeniu takich chorób jak:  wrzody, nadkwasota, zaburzenia trawienia, zespół drażliwego jelita, zakażenie dróg moczowych
  • można go również stosować zewnętrznie przy leczeniu trudno gojących się ran, odleżyn, egzemie i trądziku. Smarujemy chorobowo zmienione miejsce, nie okrywamy go opatrunkiem – jeśli to możliwe. Początkowo może pojawić się delikatny ból – poprawa następuje po 2-3 dniach

Uwaga! Miodu Manuka nie powinny stosować osoby chore na cukrzycę, osoby uczulone na produkty pszczele oraz dzieci poniżej 1 roku życia. Miód ten należy traktować jako tzw. żywność funkcjonalną (o działaniu wspomagającym leczenie), a nie lek.

Minus miodu Manuka jest tylko jeden – cena. Myślę, że przed dokonaniem zakupu, wielu się poważnie zastanowi. Pozostawiam indywidualnej ocenie czy to dużo czy mało i czy warto czy nie warto zapłacić za ten produkt. Jedno jest pewne, na zdrowiu nie ma co oszczędzać, bo często jest tak, że jeśli nie wydajemy na dobre jakościowo jedzenie (bo oszczędzamy) to potem wydajemy na drogie leki lecząc choroby, na które zapadamy. Pisałam o tym tutaj. Oczywiście, nie mamy gwarancji, że spożywając jakiś produkt unikniemy poważnych zachorowań, ale może akurat to nam pomoże i zaprocentuje w przyszłości. Nie mamy czasu na eksperymenty z własnym zdrowiem.

Spożycie

Najlepsze efekty można uzyskać przy codziennym stosowaniu w ilości 2-3 łyżeczek na czczo ok. 30 minut przed pierwszym posiłkiem lub połowę porcji rano połowę wieczorem min. 20 minut przed posiłkiem. Z uwagi na lepsze wchłanianie wartościowych substancji nie zaleca się rozpuszczania w płynach (robiąc to trzeba mieć świadomość, że rozcieńczamy wartościowe substancje, należy również pamiętać żeby temp. płynu nie może przekraczać 40 stopni). Przy regularnym stosowaniu ww. porcji słoik 500g powinien wystarczyć na miesiąc. Taki czas stosowania pozwala  ocenić efekty.

 3 proste zasady, jak nie dać się oszukać?

  • Kupuj miody od certyfikowanych producentów – w sprawdzonych sklepach – np. szeroka oferta miodów, znajduje się tutaj eko mika
  • Koniecznie pochodzące z Nowej Zelandii
  • Cena jest wyznacznikiem jakości (uwaga, na promocje i okazje cenowe – podejrzanie tanie miody Manuka najczęściej nie są miodami Manuka, a jego marnymi podróbkami, które nie zawierają pożądanej substancji MGO)

2 comments on “W czym tkwi sekret miodu Manuka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge